Ještěrka modroskvrnná osidluje polosuché biotopy

0

Gallotia galloti (ještěrka modroskvrnná) má neobyčejně zajímavé zbarvení těla. Často se setkáme také s označením veleještěrka modroskvrnná. Řadíme ji mezi kanárské ještěrky. Osidluje různé biotopy, především však polosuché. Celkem se rozlišují 4 poddruhy veleještěrky modroskvrnné, přičemž jejichž velikost je odlišná.

Rozlišujeme 4 poddruhy odlišné velikosti

Veleještěrka modroskvrnná žije endemicky na Kanárských ostrovech, spíše na jejich západní části. Nejčastěji se v přírodě s tímto živočišným druhem setkáme na ostrovech La Palma, Tenerife, La Gomera a El Hierro. Jako u většiny druhů jsou i samci veleještěrky modroskvrnné větší než samice. Včetně ocasů dorůstají na délku 35 – 40 cm. Celkem se rozlišují následující 4 poddruhy: Gallotia galloti eisentrauti, Gallotia galloti galloti, Gallotia galloti insulanagae a Gallotia galloti palmae. Každý z poddruhů dosahuje jiné velikosti.

Jak chovat

V teráriu, které by mělo mít základnu alespoň 50 x 40 cm a výšku 70 cm ještěrka uvítá umělou zídku. Dekorovat můžeme jak zadní, tak boční stěny terária. Na dno použijeme písek a kameny. Ještěrky jsou aktivní ve dne a rády se sluní. Přes poledne a v nočních hodinách však vyhledávají skuliny, do kterých se ukrývají. Chováme je nejlépe v párech. U samců je vždy nápadnější zbarvení, které je odlišuje od samic. Teplotu v teráriu udržujeme na 28 – 30 stupních, lokálně může dosahovat až 40°C. V noci mohou teploty poklesnout až na 18 nebo 20°C. Ještěrky zimují při 15°C po dobu 6 až 8 týdnů. Samice mívají za rok dvě snůšky. Každá z nich může mít po šesti vajíčkách. Samci si v době rozmnožování brání své teritorium.

Čím krmit

Dospělé jedince krmíme hmyzem, kousky masa, bezobratlými živočichy, ovocem, případně piškoty máčenými ve sladké šťávě. Narozená mláďata potřebují drobný hmyz.

Foto: Pixabay.com

About Author

Leave A Reply