Proč psi tak moc milují kosti

0

Hryzání kostí je pro psa nejen zábava a potrava, ale také vrchol blaženosti. Rozhodně to dělá s velkým zaujetím, s radostí a chutí, a to i když na kosti je třeba jen minimum masa. I když maso z kosti rychle zmizí, pes hryzá dál a nepřestává kost drtit mezi zuby. Nakonec v něm s největší pravděpodobností zmizí i celá kost.

Kosti dokážou zabavit psa až na několik hodin

Má-li pes kost přiměřené velikosti a dostane ji tak do tlamy dosti hluboko, bude ji drtit stoličkami a kost postupně likvidovat. Napadá vás stejná otázka? Proč pes miluje tak nevýživnou stravu, která je bez masa a dovede ji ještě k tomu žvýkat celé hodiny? Odpověď na tuto otázku nám kupodivu dají stravovací zvyklosti lidí.

Maso bez tuku nechutná

Již v dávných dobách, kdy lidé lovili bizony a konzumovali jejich maso, se ukázalo, že konzumovali jen maso samců. Maso samic ulovených v předjaří nechávali ležet bez užitku, neboť maso samic ulovených v tomto období je nechutné kvůli chybějícímu tuku. Samice neměly žádný tuk, protože v období předjaří vyživovaly ve svém těle dosud nenarozený plod. Jejich maso zbavené tuku lidem nechutnalo. Kvůli potomstvu spotřebovaly své vlastní tukové zásoby a zhubly. Potrava tvořená téměř výhradně bílkovinami je hodnocena po energetické stránce velmi slabě. V krajních případech může dokonce vést až k otravě bílkovinami.

Tukovou zásobárnou kostí je morek

U hladovějících zvířat jsou poslední zásobárnou tuku jejich kosti. Morek, který je ve středu kostí, je tvořen tukem, dokonce z celé poloviny. Je tedy velmi výživný a také chutný. K tuku v kostech se váže vápník, což je hlavní stavební složka kostí. K dostupnému masu je tedy pro šelmy důležité opatřit si nějaký ten zdroj tuku. Každý masožravec se tedy snaží dostat se k jádru kosti, k morku. Dokáže-li proto kost zpracovat tak, aby se k tomuto chutnému a výživnému jádru kosti dostal, může to znamenat, že díky tomu v divočině přežije. Někteří masožravci tedy proto mají zuby uzpůsobené tak, aby dokázali rozdrtit kosti.

Evoluce má své triky

Psi sice postrádají speciálně utvoření zuby, jako mají třeba hyeny, aby dokázaly rozdrtit kosti, ale dokážou vytvořit velmi silný stisk čelistmi. Díky velmi silným čelistem dokáže i malý pes silou až 14 kg/cm2 stisknout a zdolat následně i sebevětší kost. Psům tahle touha dostat se k chutnému jádru kostí zkrátka zůstala. A za to může evoluce. Ta má svůj způsob, jak dosáhnout svého. Dělá příjemnějším chování, které má za cíl zajistit přežití jak jednotlivcům, tak i celým druhům. Z toho tedy vyplývá, že pro psy je žvýkání kostí opravdu velkým potěšením a uspokojením zároveň.

Když kosti, tak jen syrové

Na nás, na majitelích psů je postarat se o to, aby měli psi k dispozici kosti syrové a nikoli vařené. Vařením se jednak rozpustí tuk uložený v kostním morku a navíc kosti vařením zkřehnou a mohou se tříštit na ostré úlomky. Ty by psa mohly poranit.

About Author

Leave A Reply