Vše, co byste měli vědět o slíďákovi tatarském

0

Bojíte se pavouků? V tom případě si jednoho pořiďte domů. Nedávná studie totiž ukázala, že lidé, kteří se bojí pavouků, by si jednoho takového měli domů pořídit, aby se fobie zbavili. I když se to zdá možná absurdní, skutečně to funguje – vyzkoušejte to ostatně sami. Pokud se rozhodnete se svým strachem právě takto bojovat, nepořizujte si hlavně slíďáka tatarského, který je znám svou velikostí. Jedná se o největšího evropského pavouka, konkrétně je společně se sklípkany považován za největšího pavouka Evropy, severní Afriky a také střední Asie.  

Slíďák tatarský je skutečně jedním z největších pavouků Evropy. Jen samice může dosáhnout skoro čtyřiceti milimetrů. Poznáte ho podle základního zbarvení, které je černošedé, na hlavohrudí mají malou kresbu, na zadečku jsou skvrny.  

Samozřejmě i slíďáka tatarského můžete najít ve volné přírodě, a to konkrétně v Rusku nebo v Maďarsku.  

O životě slíďáka tatarského 

Co se týče života slíďáka tatarského, miluje stepní oblasti a právě zde se hojně vyskytuje. Specifické jsou pro něj oblasti, kde je chudá vegetace. Nejčastěji se zahrabává do země, vyhrabává si až půlmetrovou noru, kterou si následně vystele pavučinou. 

Zmiňovaná nora by se dala přirovnat k myší díře, kromě pavučiny si dovnitř nosí i stébla trávy a také další rostliny.  

Co je jeho potravou? 

Slíďák tatarský se živí především hmyzem, mezi jeho oblíbené pokrmy patří i jiní, menší pavouci. Je nutné poznamenat, že sice chov tak velkého pavouka nedoporučujeme, pokud jste začátečník, ale pro člověka je naprosto neškodný. I když je velký a budí respekt, člověku neubližuje. 

Slíďák tatarský a rozmnožování 

K rozmnožování slíďaka tatarského dochází zpravidla na jaře. Příprava však probíhá už v létě, kdy si samička zhotoví vaječný kokon, do kterého pak naklade i stovky vajíček.

About Author

Leave A Reply